Ο Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, υποψήφιος Πρύτανης με το σχήμα με τον διακριτικό τίτλο "ΙΟΝΙΟ-ΝΙΚΑ" στις επικείμενες πρυτανικές εκλογές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Κερκυραϊκή Άποψη". Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:


Η υποψηφιότητά σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έκπληξη, ανακοινώθηκε δε αρκετά νωρίς. Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή;

- Η υποψηφιότητα του σχήματός μας αποτελεί το αποτέλεσμα ώριμου προβληματισμού και σκέψης. Προέκυψε από την κοινή μας απαίτηση για αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ενός μοντέλου που τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ουσιαστικού διαλόγου, του συγκεντρωτισμού και την επικράτηση της λογικής της εξυπηρέτησης.

Η ανακοίνωση των προθέσεών μας στόχευε αρχικά στον έγκαιρο διαχωρισμό μας από αυτό το παλιό κατεστημένο και τις ξεπερασμένες τακτικές του, αλλά και στην επίσης έγκαιρη εγκαθίδρυση ενός ακαδημαϊκού διαλόγου και ενός συμμετοχικού μοντέλου διοίκησης. Πολύ σύντομα, οι προθέσεις μας βρήκαν ανταπόκριση, ως αποτέλεσμα της σοβαρότητας της προετοιμασίας μας, της εντιμότητας της προσέγγισής μας, αλλά εν τέλει και της καταγεγραμμένης πλέον ανάγκης της ακαδημαϊκής κοινότητας να αλλάξει σελίδα. Ήμασταν ήδη πλήρως ενημερωμένοι και γνώστες της πραγματικότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε να ενημερωθούμε για τα όποια προβλήματα ενόψει των εκλογών. Το πρόγραμμα δράσης μας δεν προέκυψε ως προεκλογική ανάγκη. Προτείνει λύσεις και όχι προεκλογικές και καιροσκοπικές υποσχέσεις. Για το λόγο αυτό μπορέσαμε να το ανακοινώσουμε νωρίς, μαζί με τις προθέσεις μας.


Αναφερθήκατε στο πρόγραμμα δράσης σας. Το μελετήσαμε στον ιστοχώρο σας, το ionio-nika.gr και είναι πράγματι πολύ αναλυτικό. Θεωρείτε όμως ότι αρκεί η υιοθέτηση μιας τεχνοκρατικής προσέγγισης για την ικανοποίηση των στόχων σας;

- Το πρόγραμμα δράσης μας συζητείται αυτήν την εποχή με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος, με στόχο την οριστικοποίηση πτυχών του μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία.
Στην οριστική του μορφή θα αποτελέσει ένα είδος συμβολαίου με ισχύ μετεκλογική, την δέσμευσή μας απέναντι στην κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εφόσον αναλάβουμε τη διοίκηση, θεωρούμε ότι από την μεριά της κοινότητας του Ιδρύματος, το συμβόλαιο αυτό θα έχει χαρακτηριστικά ευρείας συναίνεσης, η οποία είναι απαραίτητη όταν κάποιος επιχειρεί στρατηγικά, αναπτυξιακά άλματα. Θα μπορούσε κανείς όντως να χαρακτηρίσει την προσέγγισή μας τεχνοκρατική. Αυτό είναι μάλλον αναπόφευκτο για ένα πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει απλώς γενικές και χωρίς ρεαλιστικό αντίκτυπο υποσχετικές. Ή ακόμα και αόριστες αναφορές ως συστατικά μέρη ενός οδικού χάρτη. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όμως δοκιμάζεται από την αδυναμία κατάρτισης και εφαρμογής στρατηγικών, κάτι που προϋποθέτει αναλυτικές προσεγγίσεις και μεθοδολογικό υπόβαθρο, μακροχρόνια προοπτική και φυσικά ρεαλιστικότητα υλοποίησης.

Όλα αυτά οριοθετούν αυτό που θα μπορούσε κανείς να εκφράσει συνοπτικά ως τεχνοκρατική αντίληψη. Από μόνη της αυτή φυσικά και δεν αρκεί ως συστατικό διοίκησης, το ακαδημαϊκό περιβάλλον δεν περιγράφεται μόνο από διαδικασίες και δείκτες. Συνδυασμένη με την συνέπεια, την συνεργασία και την ακαδημαϊκή δεοντολογία δημιουργεί το ιδανικό μείγμα επίτευξης ποιοτικής ακαδημαϊκής ανάπτυξης στην οποία στοχεύουμε. Όλα όμως τα προγράμματα υλοποιούνται τελικά από τον άνθρωπο, τον ερευνητή και τον ακαδημαϊκό. Και αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο.


Τα λεγόμενά σας, αλλά και η ακαδημαϊκή σας συγκρότηση έχουν έναν ιδιαίτερο δυναμισμό. Πως όμως αυτές οι απαιτητικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες εντάσσονται και επηρεάζουν την καθημερινότητάς σας, ποια τα στοιχεία εκείνα και τα ενδιαφέροντά σας που θεωρείτε ότι σας ολοκληρώνουν σε αυτή την καθημερινότητα ως άνθρωπο;

- Κατ’ αρχάς να πω ότι από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πίστεψα και αφιερώθηκα σε αυτό. Η επιλογή αυτή δημιούργησε αναπόφευκτα αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή: μετακόμιση στην Κέρκυρα, νέα δεδομένα, νέα πραγματικότητα. Και φυσικά κάποιες πραγματικές φιλίες με συναδέλφους που προέκυψαν από συνεργασίες και δοκιμασίες. Φιλίες που αποτελούν σταθερές και αναλλοίωτες αξίες σε μια ρευστή και πολλές φορές δύσκολη ακαδημαϊκή καθημερινότητα.

Απολογιστικά, όλα για καλό θα έλεγα, καθώς τελικά η ζωή στο νησί σου δίνει πρωτίστως ευκαιρίες αποφόρτισης από μια έντονη και απαιτητική επαγγελματική δραστηριότητα. Παράλληλα, σου επιτρέπει να ζήσεις από κοντά μια κοινωνία με την οποία το Ίδρυμα πρέπει να αναπτύξει αλληλεπίδραση. Και έτσι ο στόχος αυτός γίνεται περισσότερο ξεκάθαρος.

Και βέβαια, αφήνει περιθώρια να ασχοληθείς και με δημιουργικές εναλλακτικές που αλλάζουν την βιοθεωρία σου και σε κάνουν περισσότερο άνθρωπο: την αστροπαρατήρηση και την αστροφωτογράφηση με φίλους και τον γιό σου, εξηγώντας του το μεγαλείο της φύσης και το σχετικό προς αυτό μέγεθος του ανθρώπου. Την ποδηλασία, την περιποίηση του κήπου, την βόλτα σε υπέροχα αστικά και μη μέρη, την καλή και φιλόξενη παρέα. Αυτή η ποιοτική καθημερινότητα στο νησί σου δίνει δύναμη και θεωρώ ότι δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί εάν δεν είχαν γίνει οι παραπάνω επιλογές.